Díjai


Balázs Béla-díj (1976)

A Balázs Béla-díj állami kitüntetés, melyet a nemzeti kulturális örökség minisztere adományoz a mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotótevékenység, valamint művészi és tudományos teljesítmény elismerésére. A díjat évente tíz személy kaphatja, átadása március 15-én történik. A kitüntetett adományozást igazoló okiratot és érmet kap.
A Balázs Béla-díj eredetileg a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa által 1958-ban alapított művészeti díj volt, "a szocialista filmművészet fejlesztése terén elért eredmények" jutalmazására. A művelődési miniszter adta át minden évben április 4-e alkalmából. 1977-től már nem voltak különböző fokozatai.

SZOT-díj (1976)

A SZOT-díj kimagasló munkásságért, a dolgozók művelődésének segítéséért adományozható állami kitüntetés. A díjat a Szakszervezetek Országos Tanácsa alapította 1958-ban. Évente egyszer adták át ünnepélyes díjkiosztón, a SZOT székházában, Budapesten. A kitüntetett adományozást igazoló okiratot kap.

Érdemes művész (1978)

Az Érdemes művész-díj egy állami kitüntetés, amely jelentőségében a Munkácsy-díj és a Kiváló művész-díj között helyezkedik el. A díjazott jogosult a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze cím viselésére. A kitüntetést a miniszterelnök adja át legfeljebb 10 képző-, ipar-, fotó-, film- és előadóművésznek minden év március 15-én. A díjra javaslatot tenni a megelőző év november 30-áig az Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi és Civil Kapcsolatok Titkárságán, a kulturális kitüntetési referens címén lehet. A díj egyben pénzjutalommal jár, amely megegyezik a Kossuth-díjjal járó pénzösszeg egyharmadával. A díjjal jár egy 3,5 cm átmérőjű, bronzból készült érme, amelyen szalag található és az ÉRDEMES MŰVÉSZ felirat olvasható rajta.
A kitüntetés elődje A Magyar Népköztársaság Érdemes Művésze díj volt, amelyet 1963 és 1990 között adományoztak a szocialista kultúra fejlesztése terén kimagasló érdemeket szerzett művészek részére. A díjazás nyugdíj-kiegészítéssel járt.

A locarnoi fesztivál nagydíja (1978)

A Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál egy nemzetközi filmfesztivál, amit Svájcban, Locarno városában rendeznek meg. A fesztivált 1946-ban alapították, és minden évben augusztusban rendezik meg. A játékfilmfesztivál helyszíne a locarnói Piazza Grande (központi tér), mely 8 000 fő befogadására képes.
A díjat az év legjobb filmjének itélik óda, melyet több alkalommal is megosztva adtak át.

Kossuth-díj (1996)

A Kossuth-díj magyar kitüntetés. Az országgyűlés 1948-ban 1848. március 15. centenáriuma alkalmából alapította. A tudomány, a művészet és irodalom területén, valamint a szocialista termelőmunkában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyeket, csoportokat jutalmazták vele. A minisztertanács adományozta, 1963. óta csupán kulturális és művészeti alkotó tevékenységért adják. 1990 óta a köztársasági elnök adományozza, általában a miniszterelnök előterjesztése alapján.
Presztízsének megőrzése érdekében a vele járó összeg a KSH által évenként számított országos nettó nominál átlagkereset ötszöröse.

Magyar Filmszemle Életműdíj (2000)

A Magyar Filmszemle Magyarország legrangosabb filmfesztiválja. 1965 és 1989 között Magyar Játékfilmszemle volt a hivatalos neve. Pécs 1983-ig adott otthont a rendezvénynek, 1983-ban költözött Budapestre.
Minden évben február első hetében, közvetlenül a Berlinale előtt rendezik meg.